A mi projektünk

Hogy mi a mi projektünk?

Nagy álmok (házvásárlás, felújítás, vendégház birodalom létrehozás)... nem is tudom, hogy megvalósulnak e. Esély van rá, hisz már elindult, ezért lejegyzem a történetet hátha érdekel valakit. Ha sikerül úgyis megkérdezik majd, de hát hogy is volt? Ha meg nem, akkor saját magam okulására. Jó lesz visszaolvasni, hogy semmi sem ment simán, valamint, hogy mennyire is tértünk el az eredeti tervektől. Meg hát persze azért lesznek benne jó dolgok is és azt is jó lesz látni. :)

Hasznos információk

Friss topikok

Facebook

A lakásvásárlás menete

2011.10.21. 17:14 mny

 Addig is amíg várakozunk a birtokbavételre, a kis házunk körül leírom, hogy miből is áll a lakásvásárlás menete: 

 

1.     A megfelelő ingatlan kiválasztása
-        Ne kapkodjunk
-        Hallagassunk az ösztöneinkre
-        Legyen egy konkrét elképzelésünk arról, mit szeretnénk. Mekkora legyen, hány szobás, hol legyen, mennyit akarunk rááldozni az esetleges átalakításra. Ne szégyeljünk magunkkal vinni egy elkészített listát, ha úgy könnyebben megy az ingatlan szemle.
-        Amennyiben szükséges fontos egy szakvélemény kikérése (repedések a falon, tetószerkezet állapota, vizes falak etc...)
Ne felejtsük el, hogy nem a falak színe a fontos, hanem a falak állapota
-        Terepszemle: miért költöznek el a jelenlegi lakók, kik a szomszédok (lakóközösség), közösköltség mértéke
-        Ellenőrizzük le, hogy az ingatlanban minden közmű bent van, ha nincs kérdezzünk rá, miért nincs.
-        Kérdezzünk rá milyen jogok, kötelezettségek terhelik az ingatlant és azoknak mekkora a mértékük (haszonélvezet, jelzálog, végrehajtási jog stb…)
 
2.     Árajánlat tétel
-        Mindenképp alkudjunk
-        Alku helyett/mellett próbáljunk bizonyos berendezéseket is az ingatlanhoz csatolni (felszerelés, dekorációs elemek stb). A konyhabútor, gáztűzhely általában az épülettel jár
-        Ha nem megy bele semmilyen alkuba az eladó, próbáljunk meg blöffölni, hogy nem kell
 
3.     Foglaló vagy előleg
-        Ne feledjük a foglaló az, ami nem jár vissza, ha a vevő részéről hiúsul meg az ügylet, amennyiben viszont az eladó lépne vissza úgy duplán jár a vevőnek
-        Mértéke általában a vételár 10%
-        Bizonylat nélkül semmiképp ne adjunk ki pénzt a kezünkből!
 
4.     Szerződéskötés
-        Mindenképp ügyvéddel – magyar jogszabályok szerint  a vevő viszi az ügyvédet, és a nagyobb biztonság érdekében tartsuk is magunkat ehhez. Ne akarjunk spórolni egy jó ügyvéden, mert az később erősen visszaüthet. Ha az eladó is ragaszkodik az ügyvédjéhez, az csak pozitív és nagyobb biztonságot ad.
-        Minden esetben olvassuk át a szerződést személyesen és addig ne írjunk alá semmit, amíg nem értünk egyet minden pontjával.
-        Mindenképp bizonyosodjunk meg arról, hogy az ingatlant nem terheli semmi jog, kötelezettség valamint, hogy az eladó(k) a valós tulajdonos(ok). Ezekről a tulajdoni lapon találunk információt.
-        Mindig pontosan tisztázzuk a fizetési feltételeket, valamint azt is, hogy mennyi volt a foglaló összege, amit már kifizettünk és ami az eredeti vételár részét képezi
-        Okvetlenül térjünk ki az esetleges közmű díjak elmaradásának rendezésére, az ingatlannal együtt megvásárolt berendezési tárgyak részletes listájára, megvételkori állapotára
-        Emlékezzünk, hogy minden „a” és „és” fontos lehet
-        Lehet sablonból dolgozni, de minden eset egyedi, így a sablont személyre kell szabni!
 
5.     Ingatlan bejegyzése a földhivatalnál 
-        A kérelmet a szerződés megkötésétől számított 30 napon kell benyújtani az ingatlan fekvése szerinti körzeti földhivatalhoz
-        Az ügyvéd vagy közjegyző ellenjegyzése szükséges hozzá (sok esetben az ügyvéd jár el)
-        Kb 30 nap a bejegyzés ideje
-        A bejegyzés, a vele járó költségek megtérítése után lehetséges (2011-ben ennek összege 6600 Ft/ingatlan)
 
6.     Birtokbavétel
-        A szerződés létrejöttével az átadás-átvétel megtörténhet, nem szüksége megvárni a bejegyzés véglegesítését

 

További információt ide kattintva találhatsz. 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://amiprojektunk.blog.hu/api/trackback/id/tr923320347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása